Astım Nedir?
Astım, akciğerleri etkileyen bir alerjik hastalıktır ve çocuklarda yaygın olarak görülmektedir. Astımın ilk tanısı genelde çocuklukta olmasına karşın, yetişkinlikte de ilk defa görüldüğü olmaktadır. Uzun süre devam eden bir hastalıktır. Çocuklukta görülmesi durumunda, ergenlikte kaybolabilir ama ilerleyen yaşlarda yeniden nüksetme ihtimali vardır.
Astımın belirtileri şunlardır: hırlamalı nefes alıp verme, nefesin kesilmesi, göğsün sıkışması ve öksürük. Özellikle sabah veya akşamları öksürmek, astımın bir belirtisi olabilmektedir.
Astımın ortaya çıkışı ya genetiktir ya da çevresel etkilerdir. Eğer yakın akrabalarınız arasında astım hastası varsa, sizin de bir astım hastası olma ihtimaliniz vardır. Buna “atopi” denir ve alerjik hastalıkların ortaya çıkmasındaki genetik yatkınlığı açıklar. Genetik yatkınlığınız olmasa bile iş ortamı gibi çevresel etkilerden ötürü de astım ortaya çıkabilmektedir. Örneğin; küflü, nemli ve tozlu ortamda bulunmak veya pasif sigara içiciliği de astıma neden olabilir.
Nasıl Kontrol Edilir?
Astımın kalıcı bir tedavisi yoktur. Ancak bazı tedavilerle kontrol altına alınabilir. Bu tedaviler iki grupta toplanmaktadır: kısa süreli tedaviler ve uzun süreli tedaviler. Kısa süreli tedaviler, hali hazırdaki astım krizini bastırmak için kullanılır. Uzun süreli tedaviler ise önleyici niteliktedir; yani, astım krizlerinin hiç başlamaması için düzenli olarak kullanılan tedavilerdir. Bu tedavilerde genelde nefes açıcı astım spreyleri (inhaler) kullanılır.
Kaynaklar
[1] https://www.nhs.uk/conditions/asthma/
[2] https://www.cdc.gov/asthma/faqs.htm