Çiğ Gıda Diyeti: Denenmeli mi?

Çiğ gıda diyeti, esas olarak işlenmemiş, bitki bazlı ve tercihen organik gıdaları yemeyi içerir. Bazı kaynaklar, bu diyeti uygularken çiğ yiyeceklerin diyetin dörtte üçünü oluşturması gerektiğini söylüyor.

Çiğ gıda diyetini uygulayan kişiler, çiğ gıdaları yemenin sağlıklarını, esenliklerini iyileştirebileceğine ve muhtemelen tıbbi riskleri azaltabileceğine inanıyorlar.

Kilo vermek genellikle çiğ gıda diyetinin ana amacı değildir, ancak çiğ gıdaya geçiş kilo kaybına yol açabilir.

Ne yiyebiliriz?

İnsanlar çiğ gıda diyetini ve ne anlama geldiğini farklı şekillerde yorumlarlar. Bazı insanlar pişmiş yiyecekler yerken, diğerleri hiç yemez. Bazı insanlar için bu bir yaşam biçimidir ve diğerleri için sadece bir diyet seçimidir.

Aşağıdaki gıdalar çoğu çiğ gıda diyeti için uygundur:

  • Çiğ meyveler ve çiğ sebzeler
  • Kurutulmuş meyve ve sebzeler
  • Taze yapılmış meyve ve sebze suları
  • Islatılmış fasulye, diğer baklagiller ve tahıllar
  • Çiğ fındık ve tohumlar
  • Fıstık ezmesi ve badem ezmesi, fındık ezmesi
  • Badem sütü dahil fındık sütleri
  • Hindistan cevizi sütü
  • Soğuk pres zeytinyağı veya hindistancevizi yağı
  • Kurutulmuş meyveler
  • Kurutulmuş buğday çimi veya yosun gibi yeşil gıda tozu
  • Turşu gibi fermente gıdalar
  • Arıtılmış su, ancak musluk suyu değil
  • Diğer organik, doğal veya işlenmemiş gıdalar

Diyet türüne bağlı olarak, çiğ gıda diyeti ayrıca şunları içerebilir:

  • Çiğ yumurta
  • Suşi gibi çiğ balık
  • Diğer çiğ veya kurutulmuş etler
  • Pastörize edilmemiş ve homojenize edilmemiş süt ve süt ürünleri

Kaçınılması gereken yiyecekler şunları içerir:

  • Tüm pişmiş veya işlenmiş gıdalar
  • Rafine yağlar
  • Sofra tuzu
  • Rafine şekerler ve un
  • Kahve, çay ve alkol
  • Makarna

Zeytinler genellikle çiğ olarak yenemeyecek kadar acıdır ve tenekelerdeki zeytinler üretim sırasında bir pişirme sürecinden geçmiştir. Çiğ gıda diyeti uygulayan kişiler, güneşte kurutuldukları takdirde zeytin yiyebilirler.

Denemeli miyiz?

Anekdot niteliğindeki kanıtlar, çiğ gıda diyetindeki kişilerin daha temiz bir cilt, daha fazla enerji, sürekli kilo kaybı ve kan testlerinde kolesterol düzeylerinde azalma yaşayabileceğini göstermektedir.

Bununla birlikte, diyetin bazı dezavantajları vardır:

  • Yemek pişirmek bazı yiyecekleri daha güvenli hale getirir. Pişirme işlemi gıdadaki bazı toksinleri, bakterileri ve zararlı bileşikleri öldürür. İnsanlar ham hayvansal ürünlere ve bazı ürünleri tüketirken dikkatli davranmalıdır.
  • İnsanlar, fasulye ve sebzeler de dahil olmak üzere bazı yiyecekleri denemeden önce çiğ yemenin güvenli olduğunu araştırmalıdır.
  • Pişirme, çiğ sebzelerden likopen ve beta karoten gibi değerli besinlerin salınmasına yardımcı olabilir.
  • Gaz veya kramp gibi sindirim sorunları ortaya çıkabilir, ancak bu bir süre sonra düzelebilir.
  • Kilo kaybı herkes için sağlıklı olmayabilir ve bazı insanlar ihtiyaç duydukları kalori miktarını korumak için çok çabalamak zorunda kalacaklardır.
  • Diğer diyetlerde olduğu gibi, çiğ gıda diyetini uygulamak, gerekli besin maddelerinin yeterli bir şekilde alınmasını sağlamak için organizasyon ve hazırlık gerektirir.
  • Bazı besinler hayvansal ürünlerde çok daha yaygın olduğu için, herhangi bir bitki bazlı diyet uygulayan kişiler, ihtiyaç duydukları tüm besin maddelerini almaya özen göstermelidir.

İnsanların göz önünde bulundurması gereken temel besinler arasında protein, B-12 vitamini, demir, kalsiyum, bazı omega-3 yağ asitleri ve D vitamini bulunur. Çiğ gıda diyetinin takipçileri genellikle takviye kullanımını önermez.

2005 yılında yapılan küçük ölçekli bir araştırma, çiğ gıda vejeteryan diyeti uygulayan kişilerin kemiklerinin sağlıklı görünmesine rağmen daha düşük kemik kütlesine sahip olduğunu buldu.

Başka bir 2005 araştırması, uzun süreli çiğ gıda diyetinin genel kolesterol ve trigliseritleri azaltabilmesine rağmen, B-12 vitamini eksikliği nedeniyle yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) veya “iyi” kolesterol seviyelerini düşürebileceğini ve homosistein (tHcy) seviyelerini yükseltebileceğini buldu.

Ancak diyetisyenler, meyve ve sebze alımının artmasının ve işlenmiş gıdaların azaltılmasının çoğu insanın yararına olacağı konusunda hemfikirdir.

Düşüncelerinizi Paylaşın

Your email address will not be published. Required fields are makes.