Migren nedir?

Migren nedir?

Migren, kronik, paroksismal ve nörovasküler hastalık olup, herhangi bir yaş döneminde başlar, en erken ilkokul döneminde başlayabildiği gibi genelde erken yetişkinlik döneminde başlar, ilerleyen yaşlarda da sıklığı azalır. Daha sonra yaşamda kaybolurlar, ancak herhangi bir zamanda saldırabilirler.

Çoğunlukla otonom sinir sisteminde görülen, yeti yitimi ve performans kaybı gibi birkaç belirtiyle bağlantılı olan, tekrarlayıcı, engelleyici olabilen baş ağrısı ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır. Migrenin hemikranial ve zonklayıcı yönü, diğer baş ağrılarından ayrılan en karakteristik özelliğidir.

Migrenin belirtileri nelerdir?

Migrenler, genellikle zonklama veya çarpma hissi ile karakterize edilen, orta ila şiddetli yoğunluktadır. Sıklıkla tek taraflı olmalarına rağmen, başın, boyun ve yüzün herhangi bir yerinde veya her yerinde ortaya çıkabilirler. En kötü durumda, genellikle ışığa, gürültüye ve kokulara karşı hassasiyetle ilişkilendirilirler. Bulantı en yaygın semptomlarından biridir ve aktivite ile kötüleşir.

Migren ağrısının teşhisini zorlaştıran, olduğu bölgeye göre diğer sağlık sorunlarıyla karıştırılmasıdır. Yüzde hissedilip sinüs ağrısı ile karıştırılabilir veya boyunda hissedilip artrit veya kas spazmı ile karıştırılabilir.

Migren ile ilgili auralı ve aurasız olarak iki klinik semptom tanımlanmıştır. Migren ağrısından önce, yavaş ilerleyen ve tipik olarak ağrı başladığında düzelen geçici nörolojik semptomlar olabilir, buna aura denir. Işık ve sese karsı hassasiyet her ikisinde de vardır ve baş hareketiyle ağrının şiddetlenmesi tipiktir. Her iki tip öncesinde de ruhsal durum ve iştahta belirsiz uyarıcı değişiklikler vardır.

Auralı migrenler, başlangıçta sıklıkla görme bozukluklarını (yanıp sönen ışıklar, zikzaklar, kör noktalar) içerirken, birçok insan duyusal bozukluk, uyuşukluk, kafa karışıklığı, konuşma güçlüğü, baş dönmesi ve diğer felç benzeri nörolojik semptomlar yaşar. Sonrasında, baş ağrısı, bulantı ve bazen kusma vardır, baş ağrısı birkaç saat ya da 1-2 gün kadar sürebilir. Aurasız migren, ani başlangıçlı, dakikalar veya daha uzun sürede gelişen bulantı veya kusmanın eşlik ettiği baş ağrısı ile karakterizedir, daha sonra auralı migren gibi aynı geçici paterni takip eder.

Migreni ne tetikler?

Baş ağrılarının ortaya çıkma olasılığını artırabilecek şeyler şunlardır:

Alkol,

Hava değişiklikleri,

Uyku eksikliği,

Programdaki değişiklikler,

Dehidrasyon,

Açlık,

Spesifik gıdalar,

Güçlü kokular,

Geceleri diş gıcırdatmak,

Adet

Migren nasıl tedavi edilir?

Migren tedavisi ilaç dışı önleyici yöntem ve ilaçlarla atak tedavisini içermektedir.

Migrenler, genellikle beslenme değişiklikleri, yaşam tarzı değişiklikleri, vitaminler ve günlük reçeteli ilaçların kombinasyonu ile önleyici olarak tedavi edilir.

Bu ilaçların çoğu genellikle başka tıbbi amaçlar için de kullanılır; çoğunluğu tansiyon ilaçları, antidepresanlar veya epilepsi ilaçlarıdır.

Baş ağrısı atakları, genellikle aşağıdaki ilaç türlerinden bir veya daha fazlası ile tedavi edilir: triptanlar, ergotamin, ağrı kesiciler, mide bulantısı ilaçları ve nöroleptikler.

Migrenler tipik olarak birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilir ve belirli tedavilere olumlu yanıt verir. Yanlış tedavi veya tedavi edilmezse, aralıklı migrenler, periyodik olarak “tam gelişmiş” bir migrene dönüşen sürekli ve kişinin yaşam düzenine zararlı semptomlarla birlikte, esasen kronik günlük baş ağrısına dönüşebilir. Bu durumun tedavisi son derece zordur.

Migrenler, birincil baş ağrıları olarak kabul edilirler, yani bilinen bir altta yatan nedenleri yoktur. Ancak, migrenler artan felç riski, MRI taramalarında görüldüğü gibi beyin yara izi, patent foramen ovale (PFO) adı verilen bir kalp kusuru ve diğer tıbbi durumlarla ilişkilendirilir.

Düşüncelerinizi Paylaşın

Your email address will not be published. Required fields are makes.